Skyltskolan

Skyltskolan är en vägledande tjänst
Eftersom vi utgår från Göteborg och Västsverige är många av exemplen och innehållet baserat på vår 50 åriga erfarenhet som skylttillverkare från regionen. Varje skyltprojekt är unikt så man bör alltid i god tid höra med Kommunen vad de tänker om just ditt projekt. Dessutom så ändras lagar, förordningar och skyltpolicys över tid.

Ta gärna en kontakt om du behöver hjälp med ett specifikt skyltprojekt!

Lysrör fasas ut, uppgradera genomlysta skyltar till led

2023 fasas lysrör och kompaktlysrör ut från marknaden, eftersom de innehåller kvicksilver och inte är lika effektiva som LED-alternativ.

T.ex. 1 September 2023 ska T8 lysrör vara ut fasade, då det inte längre kommer möta energimärkningskraven för den gemensamma EU lagstiftningen. I praktiken kommer det inte längre gå att köpa lysrör som innehåller kvicksilver.

Lysrör berörs av ekodesignkrav

Sedan 2006 har man inom EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan kraftigt begränsad genom Ekodesign-förordningen. EU-kommissionen har nyligen beslutat om att slopa undantaget för kvicksilver i ljuskällor.

Även om inköps priset verkar högre så spara du i längden då det är underhållningsfria och du kan räkna med att spara runt 60% eller mer på energikostnaderna. Dessutom varar LED alternativen vanligtvis upp till 50,000 timmar.

Från och med hösten 2023 kommer vanligt förekommande ljuskällor att fasas ut enligt nya EU-föreskrifter.

2023 fasas T5-lysrör, T8-lysrör och kompaktlysrör ut från marknaden. De innehåller kvicksilver och är inte lika effektiva som LED-alternativ. 1 mars 2023 ska alla ljuskällor ha den nya energimärkningen.

Orsaken till förändringen är omsorg om miljön, energibesparing och en strävan att skapa en bättre vistelsemiljö tex för de som arbetar i miljöer som är upplysta med lysrör. Därför är också flimrande ljuskällor något som kommer fasas ut i detta läge. Kemikalieinspektionen och Energimyndigheten ett gemensamt initiativ som har lett till att EU från och med 2023 fasar ut nästan all kvicksilverbaserad belysning.

Går det bygga om skyltar från lysrör till LED?

Det är viktigt att du som innehavare av belysningsanläggningar och idag använder någon av dessa ljuskällor funderar över långsiktiga lösningar då produkterna inte kommer finnas tillgängliga i framtiden.

Om man funderar på att behålla de gamla armaturerna och byta från lysrör till LED-lysrör är det viktigt att tänka på elsäkerheten.

Vid ombyggnad och montering av armatur med LED-lysrör är det bra att veta vad du har för ansvar i olika situationer. De ändringar i armaturer som eventuellt görs vid installation kan vara förenade med flera säkerhetsrisker.

Vi hjälper dig konvertera dina gamla skyltar med lysrör!

Från och med hösten 2023 kommer vanligt förekommande ljuskällor att fasas ut enligt nya EU-föreskrifter.

Idag finns ett stort utbud av effektiva och kvicksilverfria LED-lysrör och LED-armaturer som kan ersätta lysrör och lampor med kvicksilver i.

I samband med bytet kan man planera för styrning som sparar ännu mer, samtidigt som kostnaden för service och underhåll minskar.

Ta en kontakt så ser vi vad som är bästa lösningen för din skylt.

Frågor om skyltning och bygglov?

Behöver du hjälp med skyltning och bygglov, tveka inte ta en kontakt redan idag!
Vi är verksamma i hela Sverige men tar främst uppdrag i Göteborg och Västsverige.

Läs mer om skyltmontage i Göteborg här.

Kan vi hjälpa dig?

Fler artiklar

Behöver du en skylt i Göteborg - Kan vi hjälpa dig?