Skyltskolan

Skyltskolan är en vägledande tjänst
Eftersom vi utgår från Göteborg och Västsverige är många av exemplen och innehållet baserat på vår 50 åriga erfarenhet som skylttillverkare från regionen. Varje skyltprojekt är unikt så man bör alltid i god tid höra med Kommunen vad de tänker om just ditt projekt. Dessutom så ändras lagar, förordningar och skyltpolicys över tid.

Ta gärna en kontakt om du behöver hjälp med ett specifikt skyltprojekt!

Skylta med rätt färg och rätt färgkodning – PANTONE, CMYK, RGB OCH HEX

Vi får ofta frågor kring olika färgkoder och format för skyltar och tryck. Skillnaden mellan Pantone (PMS), CMYK och RGB kan vara ganska så stor även att det är ”samma” färg. Och hur vi uppfattar färg på trycksaker och skyltar är högst individuellt. Dessutom finns det många maskiner att ta hänsyn till: skrivare, datorer, surfplattor, tryckpressar och scannrar.

De olika färgsystemen finns för att passa olika underlag, material och användningsområden. Vissa system gäller färger för bildskärmar och digital användning och andra system för att beskriva färger i tryck, på kläder och papper bland annat.

I den här artikeln ska vi se närmare på PANTONE, CMYK, RGB OCH HEX. (För att göra det ytterligare lite mer komplicerat använder man inom färg, lackering och bygg både NCS och RAL som färgsystem.)

Bild på Pantones färgkarta som hjälper så man får samma färgåtergivning överallt:

Pantone

CMYK-färg – För tryck

CMYK-färg är den vanligaste färgen när det gäller trycksaker. CMYK står för de fyra färgerna cyan, magenta, yellow och key-color (svart). CMYK kan liknas vid fyra färgburkar. CMYK är vad man kallar för en subtraktiv färgblandning. Det innebär att ju mer färg du blandar desto mörkare blir färgen. CMYK är en blandning av färgerna i form av små prickar för att återge den önskade färgen.

RGB-färg – På datorskärmen

RGB står för Röd, Grön och Blå. Man kan likna det vid tre färgade lampor i ett mörkt rum. RGB-färg är den färg du ser på din skärm. En skärm kan ha ljus av eller på. RGB-färg är vad man kallar för en additiv färgblandning, vilket innebär att varje färg är en lampa. Ju mer du ökar ljuset på skärmen desto ljusare blir färgen.

Pantone – Trycksaker och skyltar

Ett annat system som också används ofta är PANTONE, ibland också kallat PMS. Pantone-färgstandarden växte fram under 50- och 60-talet för att skapa en gemensam standard för färger. Det är ett galleri väldigt många exakta färgnyanser framtagna för att färger ska vara samma oavsett var man är.

HEX – Digitala tillämpningar

HEX är ett färgsystem som används inom digitala applikationer, speciellt inom webbapplikationer såsom webbsidor. Utvecklare och designers inom IT är flitiga använder av HEX.

Så hur får man till ett bra tryck vid skyltproduktion?

Vi vill ha underlag för skyltproduktion levererade i CMYK eller Pantone. Vill du vara säker på att få den bästa Pantone-matchningen bör du leverera i Pantone istället för CMYK. Har ni inte den bestämd översätter vi den färg ni har till en så lik Pantone som möjligt.

Ofta jobbar man med Pantone-kartor med referensfärger, vilket gör att när din tryckfil produceras kan man jämföra med sin färgkarta och se att färgen är exakt rätt.

PS. Google har en enkel färgväljare i webbläsaren Chrome som man kan testa vissa av dessa färgkoder i, här med en av de gröna nyanser vi själva använder i vår grafiska profil.
Färgväljare-Google-Chrome

Frågor om skyltning?

Behöver du hjälp med skyltning och bygglov, tveka inte ta en kontakt redan idag!
Vi är verksamma i hela Sverige men tar främst uppdrag i Göteborg och Västsverige.

Läs mer om foliering i Göteborg här.

Kan vi hjälpa dig?

Fler artiklar

Behöver du en skylt i Göteborg - Kan vi hjälpa dig?